* זאת לא מודעה ממומנת, אלא משהו שעשיתי פעם ונראה לי מתאים.
זהו זה
לא אשלח אליך יותר את הניוזלטר שלי.
אפשר אולי להציע לך במקום זה לעקוב אחרי עמוד הפייסבוק שלי?
לחיצה קטנה כאן, ואושר גדול אצלי בלב:
זה בסדר גמור אם בחרת לבטל את הרישום לניוזלטר. אבל בכביש חשוב תמיד לעשות את הבחירה הנכונה. תודה.
ארגז כלים: עשר שיטות פשוטות לחשיבה יצירתית
יצירתיות היא תכונה מעוררת קנאה. כשאנחנו רואים משהו שיש בו את הניצוץ היצירתי אנחנו נפעמים, מחייכים, ובהרבה מקרים גם חושבים לעצמנו "איך אנחנו לא יכולים להיות כאלה?".
אבל את השריר היצירתי שבמוח אפשר גם לאמן. כמו בחדר כושר, אפשר לבצע תרגילים, אפשר להתחבר לרכיבים הנכונים של תהליך היצירתי, ולספק פתרונות יצירתיים לבעיות ולאתגרים. הנה עשר דרכים פשוטות ויעילות.
הבינו את הקופסה
הביטוי "לחשוב מחוץ לקופסה" הוא מדכא, כי הוא מדגיש את קיומה של הקופסה הבלתי נראית והבלתי עבירה הזאת. אבל כדי לחשוב מחוץ לקופסה, צריך קודם להבין מהי הקופסה. במילים אחרות: לדעת מהן המגבלות שנפרצו בפתרון היצירתי, ומהם הפתרונות המקובלים שהחשיבה עליהם עלולה לכלוא אותנו.
יצירתיות היא מושג רחב וכוללני. כשאתם רואים פתרון יצירתי, השקיעו כמה דקות בניתוח שלו. נסו להבין מה בעצם היה הבסיס של החשיבה היצרתיות בכל מקרה ומקרה. לדוגמה, מודעות פרסומת יצירתיות רבות נמנעות לחלוטין מלהראות את המוצר עצמו, ובמקום זאת מראות את העולם שמושפע מהמוצר.
במקרה כזה, כמו בהרבה מקרים, דווקא המגבלה (לא להציג את המוצר) היא הבסיס לפתרון שנמצא "מחוץ לקופסה".
שנו את התהליך
הדוגמה שבסעיף הקודם מבוססת למעשה על שיטה שבה באופן מאולץ מוותרים על רכיב מרכזי בפתרון הידוע. מה יקרה, למשל, אם ננסה לחשוב על מחשב שאין לו מקלדת? בשלב ראשון ויתור כזה נשמע אבסורדי וקשה, אבל אחד הפתרונות שיכולים לנבוע ממנו הוא מחשב הלוח ("טאבלט").
שינוי מסוג אחר בתהליך הידוע, הוא היפוך הסדר המוכר. לצורך כך מנתחים את הפתרונות הידועים והנפוצים, ומנסים להפוך את סדר הדברים שטבוע בהם. נהוג, למשל, להתבונן בראי אחרי התספורת. אבל מישהו שאני מכיר, תלה מחוץ למספרה שלו, במקום תמונת קטלוג, ראי פשוט ועליו ציטוט של מחיר מבצע. כך דווקא מבטו של הלקוח בראי לפני התספורת יכול לגרום לו לרצות להיכנס.
הגביהו את התקרה
זה אולי נשמע פשטני, אבל מחקרים הראו שככל שהתקרה גבוהה יותר, כך המוח שלנו חושב באופן פתוח יותר. היות והגבהת התקרה בבית או במשרד יכולה להיות קצת קשה מבחינה לוגיסטית (האם יש לכם פתרון יצירתי לקושי הזה?), אפשר פשוט לצאת לאוויר הפתוח – לפארק או לבית קפה – ושם השמיים הם הגבול.
חשבו בשעות לא שגרתיות
הראש שלנו הוא כמו רשת ענפה של כבישים ומחלפים, שבהם עובר ומנותח המון מידע כל הזמן. לכן אחת השיטות הטובות היא להימנע מ"שעות העומס" של הכבישים האלה, וממש כמו כשנוסעים לטיול, לנסות לחשוב בשעות מאוחרות בלילה, או מוקדם מאוד בבוקר. מחקרים רבים מראים שזאת שיטה מאוד יעילה.
היו עייפים או קצת שתויים
זה נשמע קצת מוזר (ואולי דווקא לא), אבל מחקר שנערך באוניברסיטת אילנוי בשיקגו הראה שאלכוהול או עייפות מסייעים להסיר חסמי מחשבה - חסמים שגורמים למוח שלנו לחשוב באופן מסודר מדי ומונעים חקירה של כיוונים לא שגרתיים.
שנו את הסביבה
מעבר לארץ זרה מגביר את היצירתיות, כך טוען פרופ' אדם גלינסקי מאוניברסיטת קלוג, לפי מחקר שערך. אז כמובן שלא נעבור דירה בכל פעם שאנחנו צריכים לפתור בעיה, אבל את הלקח הזה אפשר ליישם גם בקנה מידה קטן יותר - לצאת לטיול, לבקר בעיר זרה, או לשהות קצת בסביבה פחות מוכרת.
הלחימו מושגים
הפתרון היצירתי, בהגדרה, הוא משהו שעדיין לא קיים. לכן קשה לחשוב עליו כשלעצמו. קל יותר לחשוב על מושגים מוכרים וידועים, שאנחנו מבינים היטב את מהותם. ואז, כשמנסים לשלב ולהלחים שני מושגים קיימים ומוכרים, פתאום נוצר עולם חדש ומעורר השראה. "נושאת מטוסים" היא פרי של חשיבה מהסוג הזה: אוניה שמשמשת כשדה תעופה. גם מוצרי הפרסום שמציעה "גוגל" הם למעשה "בורסה של מילות חיפוש" – הלחם של שני מושגים מעולמות שונים.
חשבו על אנלוגיה אל עולם מושגים ידוע
שיטה דומה היא להקביל מושג בעייתי לעולם שאנחנו מכירים, ושבו יש כבר פתרונות שעובדים. זוכרים את דוגמת "פקקי התנועה של המוח" מאחד הסעיפים הקודמים? ההקבלה בין המוח שלנו לרשת של כבישים, גם אם אינה מדוייקת מבחינה מדעית, מביאה לחשיבה מחודשת ("נסיעה" מחשבתית בשעות שאין בהן עומס). מילים כגון "זה כמו..." או "כאילו..." הן פתח לחשיבה יצירתית כזאת.
פרסומת לחברת התחבורה הציבורית במילאנו: פתרון יצירתי כתוצאה מהמנעות מהצגת המוצר עצמו, ובאמצעות שימוש באנלוגיה.
הקשיבו לילדים
לילדים יש חשיבה תמימה וישירה, ואין להם את העכבות החברתיות שגורמות להשתקה של החשיבה הזאת. אנחנו נוטים לחייך בהנאה או סתם לזלזל כשאנחנו שומעים פתרונות "ילדותיים", אבל אפשר לנסות גם דרך אחרת – לחשוב ברצינות על מה שהילדים מציעים.
כשפעוט מנסה ללחוץ על מסך הטלויזיה, אפשר לנזוף בו ש"אסור", אבל אפשר לרגע גם לחשוב מה יקרה אם יהיה "מותר" – וכך להמציא את מסך המגע. את הדוגמה הזאת כבר לקחו לנו, אבל כשהילד הקטן שלכם ממציא מילים חדשות, או משתמש בצעצוע שלו בדרך שהיצרן לא חשב עליה, התבוננו וחשבו על כך ברצינות: אולי זאת ההתחלה של המצאה חדשה ופורצת דרך.
אל תפחדו לטעות
הרבה המצאות ופיתוחים שהיום נראים מובנים מאליהם נולדו מתוך טעויות או תפישות "שגויות". כך, למשל, עוגיות ה"שוקולד צ'יפס" נוצרו לראשונה ע"י רות וויקפילד, עקב מחשבה מוטעית שפיסות שוקולד ימסו באפיה, ויהוו תחליף ראוי למחסור שהיה לה באבקת קקאו באותו יום.
אני יודע שאין לך הרבה זמן, אבל רק עוד רגע...
אם מה שראית כאן מעניין אותך, יש לי גם ניוזלטר.
אבל הקטע שלו הוא להיות קצר ולעניין, כי הרי אין לך זמן לחפירות.
אז מדי פעם אני אשלח בו כמה תובנות קטנות ומועילות על כתיבה, עיצוב, שיווק, ממתקים וקרנפים - שהם חדי הקרן האמיתיים בעולם.